Підсвідомість на службі... бізнесу. Мрія - чи реальність?

Бизнес » Расширь свой бизнес | Просмотров: 2844 |

 

Якими якостями повинна володіти людина, аби досягти успіху у справах? Це, безперечно, відповідна освіта, ділова хватка, вміння продумувати до найменших дрібниць всі свої дії. Розвиваються ці якості завдяки використанню резервів нашої свідомості.

Свідомості... А як же підсвідомість? Як підкорити собі і її, як навчитись співпрацювати з нею?

На ці питання відповідає нашому кореспонденту лікар- психіатр-гіпносуггестолог професор Григорій Рожковський - кандидат медичних наук, автор 83 наукових праць і монографій, присвячених питанням психології впливу, медицині класичній і альтернативній.

Григорію Всеволодовичу, чи зможе використання резервів нашої підсвідомості дійсно допомогти у вирішенні проблемних питань, в тому числі й бізнесових?

Можливості нашої психіки - безмежні. За даними науки, ми використовуємо можливості нашого мозку лише на 5%-9%. Вся робота з підсвідомістю базується на тому, що мозок людини нічого не забуває, зберігаючи впродовж усього життя накопичений досвід. Існують безпечні й ефективні технології використання в повсякденному житті резервів мозку, тобто всього інформаційного обсягу пам’яті. Оволодіння ними на порядок, тобто в десяток разів, збільшує безпомилковість поведінки людини і швидкість досягнення мети. Технології роботи з психікою засвідчують: немає людей нездібних, є люди, які не розвивають свої здібності.

Як Ви вважаєте, що перш за все - на рівні підсвідомості - впливає на успіх у досягненні мети під час ділових контактів?

У будь-якої людини існує дві системи оцінки ситуації. Перша - це її свідомість, яка аналізує всю інформацію, що надходить, на рівні усвідомлення того, що людина бачить, чує, відчуває...
А друга - це підсвідомість, яка працює в зовсім іншому режимі. Думка про співбесідника формується підсвідомістю впродовж перших 5-10 секунд! Перш за все сприймається ваш імідж, точніше, зовнішній вигляд - всього лиш один з компонентів особистості, але до-сить вагомий. Бо в залежності від першого враження формуватиметься і ставлення до вас. Вчені вважають, що в підсвідомості весь час здійснюється своєрідний порівняльний аналіз інформації, яка тільки но надійшла, з “банком даних”, тобто інформацією, накопиченою усім попереднім досвідом життя людини, і навіть з так званою генетичною пам’яттю.
Тому нерідко трапляється, що на перший погляд люди-на здається приємною, надійною, діловою, а інтуїція - продукт підсвідомості диктує: “стоп”, “будь обережнішим”, “тут щось не так”, “на нього не можна покладатись”...

Тобто Ви стверджуєте, що навіть приємна, гарно вдягнена людина, до того ж з чіткою, грамотною мовою може викликати негативну реакцію на рівні підсвідомості?

Безперечно! Давайте розглянемо декілька шаблонних ситуацій, які показують механізм формування кінцевої думки про співбесідника.
Він - в елегантному костюмі, в модній сорочці. І галстук підібраний в тон ансамблю. Та й все інше - лице, зачіска, манера триматись не викликає сумнівів.
І все ж на рівні підсвідомості фіксується якась фальш у нібито цілком позитивному образі співбесідника. Свідомість насторожується, починає працювати активніше і зрештою фіксує або дешеву синтетику краватки, або нечищене взуття чи пляму на лацкані піджака... Інший приклад: вітальне рукостискання фіксує мляву спітнілу долоню потенційного ділового партнера. Звісно, варто після цього сто разів подумати, перш ніж приймати рішення.

Значить, створений за рекомендаціями іміджмейкерів ідеальний образ незмінно викликатиме позитивну реакцію?

Перш за все необхідно пам’ятати: ваші зусилля створити свій ідеальний образ повинні бути спрямовані не на оточення, а... на самого себе. Бо якщо сама людина не відчуває задоволення від того, який вигляд вона має, як себе почуває, то й інші навряд чи сприймуть її з задоволенням і приємністю. Крім того, окрім вербальної взаємодії (тобто мовної), в процесі комунікації беруть участь і невербальні сигнали погляди, жестикуляція, поза, міміка, рухи тіла... Так, кулак сприймається як прояв ворожості, а відкрита долоня - навпаки, демонструє привітність. Схрещені на грудях руки мимохіть відштовхують співбесідника, тоді як простягнуті вперед - запрошують...

То що, приємне враження від людини можна вважати запорукою успіху у розв'язанні питань?

Безперечно, позитивне сприйняття вас підсвідомістю співбесідника фактор важливий, але далеко не вирішальний. Необхідно ще й уміти впливати на партнера по бесіді, добиваючись потрібного вам рішення. І тут чи не найважливіший принцип встановлення контакту зі співбесідником - бути таким, як він. Уміти сприймати світ його очима, інформацію оцінювати з точки зору його “карти реальності”. Ознака хорошого контакту міжспівбесідниками - це схожість манер у спілкуванні, схожість поз. Взаємна “настроєність” співбесідників передбачає взаємну відповідність швидкості, гучності й тону розмови.
Дуже важливло налаштуватись на мовні особливості співбесідника, враховувати не тільки мовний темп, висоту і тембр голосу, але й деякі улюблені його слова чи вирази. А взагалі-то діловий контакт передбачає для досягнення успіху впливати на партнера інтелектом на рівні свідомості, а іміджем, голосом, мімікою й жестами - на рівні підсвідомості.

І хоч як вам зручно і звично сидіти, схрестивши руки й ноги, пам’ятайте, що така поза демонструє негативну налаштованість на кінцевий результат.

Григорію Всеволодовичу, будь ласка, декілька слів про так звані "технології нестандартного мислення".

Як відомо, головний мозок людини складається з двох півкуль: лівої, яка оперує цифрами й знаками, і правої, яка працює з образами, емоціями й іншими категоріями, що не підпадають під логічне осмислення. Для того, щоб якимось чином стимулювати свій власний “генератор ідей”, необхідно активізувати праву півкулю мозку, відсунувши на задній план логічні висновки і правила. І для цього існує ряд методик, спрямованих на розвиток образного мислення. Чи не найвідоміша і найпоширеніша - це так звана стратегія Уолта Діснея. Базується вона на тому, що надає можливість кожному з трьох персонажів мрійнику, реалісту і критику, (а вони постійно живуть у нашій свідомості) - внести свій вклад у загальну справу. Отже, якщо ви прагнете добитись успіху в якійсь серйозній, нелегкій і багато в чому невизначеній справі, “поспілкуйтесь” - найкраще перед сном, в спокійному, розслабленому стані - зі своїми однодумцями, які живуть у вашій свідомості:

1. Перше слово - мрійнику. Згадайте часи, коли ви були сповнені творчою енергією і новими ідеями. Спробуй¬те відновити свої тодішні переживання й емоційний стан. Уявіть собі всі мислимі (й немислимі) варіанти розв’язання проблеми. Намагайтесь добитись ефекту повної присутності в уявній ситуації.
2. Потім - перенесіться в часи, коли ви були організованим і зібраним реалістом. Втілюйте свої фантазії в життя. Чітко уявляйте всі етапи розвитку, реалізації ідеї аж до кінцевого результату.
З-1, нарешті, займіть позицію критика. Не зупиняйтесь перед визначенням перешкод і слабких місць у ситуації, що моделюється. При цьому пам’ятайте постійно, що ваша мета, а значить, і мета всіх трьох “персонажів ” вашої свідомості - добитись позитивного результату. Тому реаліст і критик не повинні конфліктувати з мрійником, а намагатись як найефективніше реалізувати його найсміливіші, найбезглуздіші на перший погляд фантазії.

Так що, на Вашу думку, людина може досягти найфанта- стичнішої мети, вміло використовуючи резерви психіки?

Так! Існує універсальна формула успіху. Вона включає в себе чітко сформульовану мету, величезне бажання її досяіти і непохитну віру в успіх.
Так що всім, хто прагне високої мети, з задоволенням розкриваю таємницю успіху:
Вірити в себе, вірити в успіх!

А віра стимулює бажання.

Бажання, в свою чергу, активізує підсвідомість.

А вже підсвідомість творить кінцевий предмет - інтуїцію.

Контрольована інтуїція завжди обирає оптимальний шлях!


(голосов: 1)
Похожие статьи:
Комментарии к статье: