Сценарій випускного балу для школярів


Сценарій випускного балу для школярів

Зал святково прибраний. Столи стоять півколом.
Лине чарівна музика вальсу, що поступово затихає.

Ведучий. Щиро вітаємо всіх присутніх на нашому святі! Маємо надію, що час, проведений з нами, буде для вас приємним, зможе відвернути вас від надокучливих буднів і заронить у ваші серця щось пам'ятне і світле.

Ведуча. Відчуйте себе аристократом, представником вищої знаті Відня, столиці могутньої Австро-Угорської імперії.

Ведучий. Закружляйте у віденському вальсі разом із своєю супутницею!

Ведучі (разом). Ми даруємо вам це свято, яке запам'ятається назавжди.

Ведуча.
Ми зібралися у цьому залі,
Де мелодія вальсу звучить,
Бо усіх нас тут об'єднало,
Захоплення танцем століть.

Ведучий.
Про вальс хороше всі сказали
У віршах і піснях вже давно,
Та скільки б танців не бувало,
Кращого від вальсу не знайдем все одно.

Ведуча. Відень. Місто, яке з повним правом називають бітьківщиною вальсу. З цим містом пов'язана одна з найяскравіших сторінок в біографії танцю. Адже саме тут, у Відні, народились легкі і прекрасні мелодії вальсу, що заполонили весь світ.

Ведучий. Відень давно зберігає за собою титул світової столиці балів. Подія, відома в усьому світі як «віденський бал» насправді називається «віденським оперним балом». З середньовічного міського свята воно переросло в подію міжнародного масштабу, якій, за словами однієї з австрійських газет, «весь світ заздрить».

Ведуча. Історичними попередниками сучасних віденських оперних балів вважають танцювальні вечори, які здавна влаштовувались для австрійської знаті в редутних залах палацу Хофбург і розкішних міських резиденціях місцевої знаті.

Ведучий. В 1869 році за розпорядженням австрійського імператора Франца Йозефа було побудовано «новий оперний театр, який був призначений не тільки для оперних і балетних вистав, але і для проведення оперних балів».

Ведуча. В новому оперному театрі проводились «оперні суаре» — тенцювальні вечори, перший з яких відбувся 11 грудня 1877 року за участю оркестру під керівництвом Едуарда Штрауса, молодшого брата відомого маестро.

Ведучий. У 1899 році цим забавам було покладено кінець.

Ведуча. Про існування забутої традиції згадали лише після першої світової війни, коли в 1921 році у стінах Віденської опери знову відбувся бал-маскарад.

Ведучий. Проте в наступні роки від цього задуму знову довелося відмовитися через економічну кризу. І лише в 1935 році був даний той самий оперний бал, сценарій проведення якого в загальних рисах залишився до сьогодні.

Виступ запрошеної зірки.

Ведуча. Відкриває бал грандіозний полонез. У ньому беруть участь наші дев'ятикласники. Сьогодні вони покажуть своє вміння танцювати, зокрема, виконувати правосторонній і лівосторонній повороти. Одним з критеріїв також виступає костюм.

Ведучий. Але оскільки у нас бал весняний, то кожна з учасниць повинна прикрасити свій костюм букетиком квітів.

Вихід дебютантів балу.

Церемонімейстер. Танцюють всі!

Ведуча. Дорогі друзі! Наш сьогоднішній вечір присвячений танцю. До цього часу людство не придумало нічого кращого для відпочинку, ніж танець. Сучасні ритми і стародавні мелодії... В наш бурхливий і стрімкий час вони гармонійно звучать. Адже інколи так хочеться влитися у чіткі ритми аргентинського танго, пройтися строгими лініями фокстроту або закружляти в нестримному вихорі вальсу... Завжди юний і красивий. Вальс, вальс, вальс...

Ведучий. Вальс панує над усіма модами і стилями. Майже ціле століття вальс тримає першість в усіх танцювальних залах світу. Тільки вальс називають «танцем закоханих». Скільки в ньому ніжності і граційності!

Ведуча. Як багато танців! Тільки одні з них з'явилися, збудили серце прихильників і швидко забулись, в кращому випадку, залишили згадку про себе в описі та назві. А інші ставали танцювальною класикою. Залишилися жити для майбутніх поколінь.

Ведучий.
Нехай під звуки вальсу закружляють пари,
Нехай чудова мелодія кличе у даль...
Наш вечір вальсу присвячуєм вам
І танцем оцим починаємо бал.

Музика звучить голосніше і учні починають танцювати вальс.

Ведуча. У першій половині XIX століття серцями віденців заволоділи два австрійських музиканти: Йозеф Кеппер і Йоган Штраус. Вони писали галопи, вальси, польки. Саме полька стала одним з улюблених танців українського народу.

Ведучий. Чарівним танцем є полька. Танець відзначається простотою і життєрадісністю. Виник він у Чехії і нині є чесь ким народним танцем. Але, не зважаючи на це, є одним із популярних танців на Україні. Деякі елементи чеської польки були замінені українськими рухами. Так, з'явилась, наприклад буко винська полька.

Всі танцюють польку.

Ведуча. Повільний фокстрот. Цей танець вважається склад ним, бо потребує доброї рівноваги і постійного контролю за кож ним рухом. Щоб цей танець виконати граційно, потрібно багато місця.

Звучить повільний фокстрот «В тіні під пальмами» М. Парукаладжі.

Ведучий.
Вам жарко,
На лиці румянець,
Вас видно вже втомив
Наш танець.
Від танцю відпочить пора,
На цей випадок у нас є гра.

Ведуча. Шановні друзі, ви добре усі знаєте одне одного по імені. Отже, наступний танець. Ми роздаємо хлопцям жеребки з іменами дівчат, хлопець вибирає ту дівчину, ім'я якої вказано.

Ведучий. Наступна забава — «Знайди пару». А знайде той, хто в школі добре вчить українську літературу.

Хлопцям і дівчатам роздають аркуші з цитатами із віршів українських поетів.
Учасники конкурсу повинні знайти другу частину зі свого вірша.

Зразки віршів

Дмитро Павличко
Коли ми йшли з тобою удвох
Вузькою стежкою по полю (цитата для дівчини).
Я гладив золоте колосся,
Як гладить милому волосся
Щаслива ніжна наречена (цитата для хлопця).

Василь Симоненко
Сьогодні усе для тебе —
Озера, гаї, степи (цитата для дівчини).
І жити спішити треба,
Кохати спішити треба,
Гляди ж — не проспи (цитата для хлопця).
Я сію хліб. Я виплавляю сталь,
На міцність перевірену війною
(цитата для дівчини).
Мені життя прожитого не жаль,
А жаль за солов'їною весною (цитата для хлопця).

Володимир Сосюра
Юначе! Хай буде для неї твій сміх,
І сльози, і все до загину... (цитата для дівчини).
Не можна любити народів других,
Коли ти не любиш Вкраїну (цитата для хлопця).
Дівчино! Як небо її голубе
Люби її кожну хвилину (цитата для дівчини).
Коханий любить не захоче тебе,
Коли ти не любиш Вкраїну (цитата для хлопця).

Учасники конкурсу танцюють вальс.

Ведуча. А зараз розглянемо різні ситуації і відповімо на запитання.

- Ви прийшли на вечір з дівчиною (дружиною). Кому буде належати перший танець? (Тому, з ким прийшли).
- Чи може дама перервати танець, якщо партнер веде себе непристойно? (Може, партнер повинен відвести її на місце).
- Під час танцю ви зіткнулись з другою парою. Хто повинен попросити вибачення? (Мужчина, навіть якщо ви нна його партнерша).
- Мужчина цілий вечір танцює з однією дамою. Чи можете ви запросити його на «білий» танець? (Можете, але краще утриматися).
- Під час танцю ви побачили свого знайомого. Як ви з ним привітаємося? (Слід привітатися під час танцю кивком голови, не заводячи розмови, а підійти вже після танцю).
- Як повинна вчинити дама, коли її запрошують до танцю одночасно двоє мужчин? (Вона повинна м'яко відмовити обом, навіть тоді, коли вона не проти потанцювати з одним з них).
- Ви запросили даму на танець, але музика несподівано закінчилася. Ваші дії. (Ви повинні неодмінно запросити її на наступний танець. Якщо дама відмовляється, ти провести її на місце).
- Як повинен вести себе мужчина, коли дама відмовляється від запрошення на танець? (Настоювати і обов'язково з'ясувати причину відмови).
- Як повинні вести себе мужчини щодо танцю з господинею дому, де відбувається вечірка? (Кожен мужчина зобов'язаний мінімум один раз запросити господиню до танцю ).
- Чи можна міняти партнера, партнершу під час танцю? (Це допускається лише в своїй дружній компанії, люди мало — або незнайомі вас не зрозуміють, і так робити некрасиво, хіба коли саме цього вимагає танець — народні танці).

Конкурси
«Гордіїв вузол».
Необхідно наперед запастися 10 довгими стрічками однакового кольору. Для гри викликаються 10 учасників. Вони стають в круг. Посередині круга стоїть ведучий. Він збирає в кулак середини всіх стрічок. Учасники беруть кожний по кінцю стрічки і тягнуть по команді кожний на себе. Ведучий розтискає кулак, і пара, що утворюється на різних кінцях кожної стрічки, цілується. Переможців немає, головне — посміятися.

Танець з кулькою.
Це дуже проста гра для всіх. Ведучий оголошує гру і умови. Кожній парі дають по кульці. Вони ставлять кульку між собою і, утримуючи тілом, танцюють один з одним. При цьому руками чіпати кульку заборонено. Той, хто витримає випробування до кінця, — переможець. Хто впустить кульку або кулька лусне від «сильного тяжіння» партнерів одне до одного, автоматично виключається з гри. Любителі активних рухів тіла можуть продовжувати танцювати «чисто для задоволення». Дуже весело і потішно буде використовувати для цього конкурсу безліч музичних уривків найрізноманітніших стилів, а головне — темпів. Краще почати з повільного танцю, учасникам буде здаватись, що це легко, але найсмішніше попереду. Коли зазвучить енергійна музика, а ще краще — рок-н-рол, це буде справжнім випробуванням.

Танці на газетах.
Беруть дві газети. Дві пари стають на газети, грає музика і пари танцюють. Через деякий час газета згортається удвічі. Танець продовжується, і т.д. Можна брати дівчину на руки. Виграє пара, яка протрималася довше за всіх.

Танцюристи.
Чоловіки танцюють, тримаючи дівчат на руках. Яка пара протримається довше за всіх — та перемогла.

Компліменти.
Викликаються двоє хлопців, які повинні по черзі говорити добрі слова ювілярам, наприклад, на букву «п». Виграв той, хто сказав більше гарних слів.

«Нервовий тік».
Ведучий просить учасників конкурсу надіти на ніс порожню сірникову коробку. Потрібно, виключно за допомогою міміки, не допомагаючи руками, зняти коробку.

Мотузка.
Ведучий запрошує пари. Для цього конкурсу йому знадо биться помічниця. Вони удвох натягують мотузок на рівні голо ви. Задача кавалерів — узяти дам за талію і, не відпускаючи партнерку ні на секунду, провести під мотузком. Після того, як всі пари пройшли, учасники повертаються на місце і все повто рюються. Тільки тепер мотузок опускається нижче. Задача в<п та ж — не відпустити партнерку і не зачепити мотузок. Не зіш жаючи на уявну примітивність конкурсу, проходить він досиі і. весело. Коли мотузок знаходиться сантиметрах в 20 від підлої ", партнери в азарті прагнуть проповзти під мотузком, при цьому несучи на собі дівчину.

Позивні для партнерів.
8-14 учасників. Потрібні пов'язки для очей.
Всі учасники гри діляться на пари. Кожна пара вибирає собі орнітологічні позивні. Наприклад: «Твіт-твіт», «Сквак-сквак». Потім хлопці виходять з приміщення, їм зав'язують очі, а по поверненню вони повинні якомога скоріше знайти партнерку. Для того, щоб допомогти своєму партнеру, дівчині дозволяється вигукнути не більше трьох разів. Коли пара нарешті з'єднається, настає черга дівчатам зав'язувати очі.

Черевичок Попелюшки.
Як тільки гості переступають поріг, їх просять зняти взуття. Дівчата знімають свій лівий туфель, хлопці — правий. Коли всі прибули, ведучий збирає всі туфлі в середину зали і пропонує учасникам вибрати один з них (але не свій) і, як в казці про Попелюшку, знайти людину, якій він належить. Переможцем буде останній власник туфельки.

Китайська опера.
Потрібні аркуші паперу.
На окремих листках паперу записані одна-дві лінійки з відомих пісень. З правилам гри повинно бути два листки з цитатами з одної і тої ж пісні. Кожен учасник бере свій листок і після прочитання написаних на ньому рядків намагається знайти свого «партнера по пісні».

Вікторина «Вальс-тест».
Ведучий. Тим часом проведемо невеличку вікторину під назвою Вальс-тест. Уважно слухайте запитання, бо на них відповідати потрібно швидко і правильно.

- Коли і де виник вальс? (Італія, 15 століття; Австрія, 19 століття).
- Кого по праву називали «королем вальсу»? (Йоган Штраус, син).
- Перечисліть, на яких окремих музичних інструментах найкраще виконується вальс? (Фортепіано, скрипка, арфа, баян).
- Музичне запитання. Звучить мелодія. Відгадайте автора і назву твору (П. І. Чайковський «Вальс квітів» з балету «Лускунчик» ).
- Назвіть кілька кінофільмів, мелодії вальсів у яких стали дуже популярними («Бережись автомобіля», «Мій лагід ний і ніжний звір», «Москва сльозам не вірить», «Весна на Зарічній вулиці» ).
- Чи знаєте ви, що своєрідними музичними позивними столиці України став також вальс?

Ведуча. Прекрасні вальси заполонили ефір. Але вальс — це не тільки музика. Вальс — це і спогади про прекрасну пору дитинства і юності. А чи пам'ятаєте ви музичні позивні столиці нашої України? Ними також був вальс. Як він називається і хто його автор? Так, це саме «Київський вальс», створений композитором Платоном Майбородою і поетом Андрієм Малишком.

Учні танцюють під мелодію «Київського вальсу».

Ведучий. Вальси... їх співають, їх танцюють, їх грають... Вальс — вічно юний танець. Вже понад два століття він користується великою популярністю. Цей природний, як саме життя танець став популярним на балах, у великосвітських салонах. Охоронці моралі, етикету не могли стримувати своє невдоволен ня. Те, що кавалер під час танцю тримав даму за талію, здавалось їм нечуваною вседозволеністю. Вальс намагались заборонити, але він кожен раз повертався.

Ведуча.
Музику чути знов,
Встав піаніст і танець назвав.
І на очах у всіх
До вас тепер іду через зал.

Я запросити хочу вас
На танець вальс.
Й не випадково, що танець
Цей саме вальс.

Отож, запрошуйте швидше одне одного на цей чарівний. вічно юний танець — вальс.

Ведучий.
Ось і закінчується, друзі, наш вечір,
Закінчується, друзі, наш бал...
Затихне веселий наш зал,
Та не сумуйте, це не до речі.
Ще буде в нас бал танцювальний!
А зараз я хочу замовить для вас
Наш вальс традиційний, прощальний.

Всі танцюють вальс.

Ведуча. Подальший розвиток танцю залежить від нас з вами Пам'ятаймо, що, крім нашої чудової пісні, маємо ще й танець Коли ми полюбили сестру-пісню, то полюбімо й брата-танця який ще десь блукає в народі й шукає собі пристановища.

Ведучий. «Танцювальний зал» завершує свою програму. Ал ми з вами не прощаємось. Сьогодні ми познайомились лише з час тиною бальної хореографії. Невдовзі ми зустрінемось з самою бо гинею танцю — Терпсіхорою. Тож до нових зустрічей.


На сайті xvatit.com можна знайти найрізноманітніші шкільні сценарії до свят, шкільних заходів і вечорів, надіслати онлайн листівку та обрати цікаві поздоровлення.

Похожие статьи:
Комментарии к статье: